Takarítson meg Tartós Befektetési Számlával!

A tudatosság a pénzügyekben, a befektetésben is kifizetődő.
Az OTP Tartós Befektetési Számla (TBSZ) középhosszú távú, rugalmas megtakarítási lehetőségeket kínál. A TBSZ-en befektetéseket és értékpapírokat is kezelhet, így Ön döntheti el, milyen kockázatot vállal.

Kössön TBSZ-t, amellyel befektetései után adómegtakarítást
vagy teljes adómentességet érhet el!

Időpontot foglalok

Tartós Befektetési Számla

Válassza a Tartós Befektetési Számlákat, és már a számlanyitás évét követő 3. év után kedvezményes adózást, 5 év után pedig teljes adómentességet érhet el! Számláján betéteket (Tartós Befektetési Betétszámla) és értékpapírokat is kezelhet (Tartós Befektetési Értékpapírszámla).

Kiknek ajánljuk?
Azoknak, akik adómentesen vagy kedvezményes adófizetés mellett szeretnének közép- vagy hosszabb távon (3–5 év) megtakarítani.
Milyen adókedvezmények érhetők el?
  • Adómentes a keletkezett jövedelem a számlanyitás évét követő 5. naptári év végén.
  • 10%-os az adó a számlanyitás évét követő 3. naptári év végén történő részkifizetés és számlamegszüntetés esetén, továbbá a 3. – és 5. év közötti lekötési időszakban.
  • 15%-os személyi jövedelemadót kell fizetni, ha a számláról a számlanyitás évében vagy az azt követő 3 éven belül történik a megtakarítás kivonása, mely esetben TBSZ számla megszűnik. Az adó alapja a megszakítás napjáig elért megállapított hozam. Az adót önadózással kell megállapítani, bevallani és megfizetni, a bank által adott igazolás alapján (az adómentes jövedelmet nem kell bevallani).
Milyen megtakarítási lehetőségek közül választhat?

Ön választhat, hogy bankbetétben és/vagy értékpapírban takarékoskodik.

A betétek kezelésére a Tartós Befektetési Betétszámla (továbbiakban TBBSZ), az értékpapírok kezelésére a Tartós Befektetési Értékpapírszámla (továbbiakban TBÉSZ) szolgál.

A számlák között nem, de az egyes számlákon Ön szabadon forgathatja betéteit (leköthet, feltörhet, és újakat köthet), illetve kezelheti értékpapírjait (eladhat és újakat vehet az eladási árból).

A TBBSZ-en olyan betétlekötési lehetőségeket is biztosítunk, amelyekkel egyetlen betétlekötéssel egészen az adómentessé válás időpontjáig rendelkezhet megtakarításáról. A mindenkori jegybanki kamathoz kötött kamatozás pedig biztosítja a versenyképes kamatot hosszútávon is.

A TBÉSZ-en az OTP Bank által forgalmazott minden, forintban és devizában kibocsátott értékpapír (kötvény, részvény, befektetési alap és egyéb strukturált termék) elérhető, így Ön a befektetési igényeinek leginkább megfelelő megtakarítási formák közül választhat, és a piaci várakozások függvényében rugalmasan átcsoportosíthatja megtakarításait a számla teljes futamideje alatt.

További előny, hogy a TBBSZ-en történő betétlekötést, valamint a TBÉSZ-re történő befektetéseket OTPdirekt internetes és telefonos szolgáltatáson, valamint okostelefonjával SmartBankon/SmartBrókeren keresztül is intézheti.

Hogyan nyithatok Tartós Befektetési Számlát?
Tartós Befektetési Betétszámlát bármelyik OTP Bank fiókban, Tartós Befektetési Értékpapírszámlát pedig az értékpapír-forgalmazással foglalkozó OTP Bank fiókokban nyithat.
Számlanyitás, számlavezetés

Egy pénzügyi szolgáltatónál egy évben egy Tartós Befektetési Betétszámla és egy Tartós Befektetési Értékpapírszámla nyitható.

A betétes és az értékpapíros számlák között nincs átjárási lehetőség, de az adott számlákon belül Ön szabadon rendelkezhet betéteiről vagy értékpapírjairól.

A számlavezetési idő két időszakra osztható:

A befizetési időszak a számla megnyitásától kezdődően az adott év december 31-ig tart. Ez idő alatt tetszőleges alkalommal teljesíthető befizetés a számlára, valamint be is fektethető / le is köthető a már befizetett összeg. Az első befizetéskor minimálisan befizethető összeg 25 000 Ft (vagy annak megfelelő külföldi fizetőeszköz - Tartós Befektetési Értékpapírszámla esetében).

A befizetési időszakot követő év január 1-jétől indul a lekötési időszak, amely 3+2 évig tart. A lekötési időszak alatt a számlákra újabb befizetés nem történhet, azonban minden évben lehetőség van egy új szerződés kötésére.

Pénzkivonás, részkifizetés és áthelyezés

Pénzkivonás a számláról részleteiben nem lehetséges, az a szerződés megszakításával és a számla megszüntetésével jár. Ilyenkor a számlanyitástól eltelt időszak szerinti adó megállapítására és fizetésére vonatkozó kötelezettségek a teljes befektetett összeg hozamaira vonatkoznak.

A 3. lekötési év végén a megtakarítás egy részét felveheti anélkül, hogy meg kellene szüntetnie számláját és a számla teljes összegére megfizetnie az adót. A részkifizetésről a számlatulajdonosnak a 3. év utolsó munkanapjáig külön nyilatkozatot kell tennie. A részkifizetés hozama után már csak 10%-os adót kell fizetni. A Tartós Befektetési Betétszámláról történő részkifizetés részletes feltételeit „A Tartós Befektetési Betétszámláról történő részkifizetésről” szóló hirdetmény tartalmazza.

A Tartós Befektetési Számlák hordozhatók, vagyis lehetőség van az egyes hitelintézeteknél/befektetési szolgáltatóknál kötött Tartós Befektetési Szerződés felmondására és a megtakarítás másik hitelintézetnél/befektetési szolgáltatónál vezetett Tartós Befektetési Számlára történő áthelyezésre.

Nem számít pénzkivonásnak, ha a számlán belül rendezi át portfólióját: az értékpapírszámlán tartott befektetések bármikor eladhatók és az ellenérték újra befektethető, csak pénz nem vonható ki a számlákról.

A betéteknél is azonos a helyzet, vagyis Ön szabadon rendelkezhet betétlekötésről vagy feltörésről, de az időközben realizált hozamokat/kamatokat itt sem lehet kivonni.

Az 5. év lejárata után befizetési időszak nélkül újraindíthatja a 3+2 éves takarékoskodást.

TBSZ Számlák meghosszabbítása (újrakötése) vagy részmeghosszabbítása

A személyi jövedelemadóról szóló törvény alapján az 5 éves megtakarítási időszak végén lehetőség van a Tartós Befektetési Számlákat újrakötni, azaz meghosszabbítani akár részben vagy teljes egészében. Ez azt jelenti, hogy a tartós befektetésként elhelyezett megtakarítások és annak hozamai, kamatai az 5 éves megtakarítási időszak végével ismételten elhelyezhetők egy újonnan nyitott TBSZ számlán, így az újrakötéssel megspórolható az 1 éves befizetési időszak. Amennyiben a Számlatulajdonos él az az újrakötés lehetőségével, akkor erre vonatkozóan külön nyilatkozatot kell tennie az 5 éves megtakarítási időszak végéig.

Teljes meghosszabbítására vonatkozó nyilatkozat bármelyik OTP Bankfiókban, valamint az OTPdirekt internetes és telefonos ügyintézői szolgáltatáson keresztül megadható. OTPdirekt internetes és telefonos ügyintézői szolgáltatáson keresztül kizárólag olyan TBSZ számlák esetében adható nyilatkozat, amelyek be vannak vonva az OTPdirekt számlakörbe. Részmeghosszabbításra vonatkozó nyilatkozat csak személyesen, az OTP Bank fiókjaiban adható meg.

A Tartós Befektetési Betétszámla újrakötéséről további információkat „A Tartós Befektetési Betétszámla megszűnéséről és az újrakötés (meghosszabbítás) lehetőségéről” szóló, mindenkor hatályos hirdetmény tartalmazza.

A Tartós Befektetési Értékpapírszámlával kapcsolatos további információkat a „Tájékoztató a Tartós befektetési értékpapírszámláról” című tájékoztató tartalmazza.

TBSZ Számlák megszűnése
Nyilatkozat hiányában az 5 éves megtakarítási időszak végén a TBSZ számla minden jogcselekmény nélkül megszűnik, és a számlatulajdonos bármikor rendelkezhet a megtakarításai felett. A Bank a Tartós Befektetési Betétszámlán megtakarított összeget a számlatulajdonos rendelkezéséig kamatmentesen kezeli tovább, az értékpapírokat pedig normál értékpapírszámlán tartja nyilván.

Most még jobban megéri!

Ha most nyit OTP TBSZ számlát, vagy újraköti (teljes egészében meghosszabbítja) az idén év végén lejáró TBSZ-ét, egyszeri 5000 Ft-os ajándékkupont kaphat az OTP Kedvezményprogramban részt vevő 4 kijelölt partnerünknél történő, 5000 Ft-ot elérő bankkártyás vásárlás után.

Az 5000 Ft alatti összegű vásárlások esetén az ajándékkupon nem használható fel.

Kijelölt partnereink:

REGISZTRÁCIÓ

Hogyan lehet Öné az 5000 Ft-os ajándékkupon?

1
Regisztráljon oldalunkon adatai megadásával.
2
Nyisson új TBSZ számlát bármelyik OTP Bank fiókban vagy hosszabbítsa meg meglévő számláját az OTPdirekt internetes vagy telefonos ügyintézői szolgáltatásán keresztül 2018. december 28-ig. Ha Ön az első 1000 között teljesíti a fenti feltételeket, ajándékkupont kap, melyről e-mailben értesítjük.
3
Aktiválja ajándékkuponját az OTPdirekt „Vásárlási kedvezmények” menüpontjában.
4
Vásároljon min. 5000 Ft-ért a kijelölt partnereink egyikénél OTP bankkártyájával 2019. február 1. és 2019. február 28. között és érvényesítse 5000 Ft-os ajándékkuponját!
Az akció 2018. november 19-től visszavonásig, de legkésőbb 2018. december 28-ig tart.

Megtakarított pénze van?

Ha gyarapítani szeretné vagyonát, fektesse be az igényeinek megfelelő rövid, közép vagy hosszú távú megtakarításba!

Kipróbálom a Pénzügyi Tervezőt!

Tudjon meg többet!

Nézze meg videóinkat, és találja meg céljai eléréséhez megfelelő megtakarítási formát!

mobil

Foglaljon időpontot
bankfiókunkba!

Tudjon meg többet megtakarítási termékeinkről ügyintézőink segítségével!

Időpontot foglalok
böngésző

Írjon nekünk
Messengeren!

A Messengeren keresztül elintézheti
időpontfoglalását.

Írok Messengeren